Orde en netheid is waar de mens naar verlangt, maar is dat wel in het belang van de natuur? Natuur houdt zich niet aan regels en profiteert van iedere mogelijkheid om te groeien en te bloeien. Dat is iets wat de mensheid is verleerd. Jaar op jaar hebben we dezelfde structuur aangewezen voor het onderhouden van alle natuurlijke facetten. Immers het maaien van bermen en onderhouden van watergangen behoort ook tot de natuur. Langzaamaan zien we een kanteling ontstaan in de wijze waarop wij de natuur naar onze hand willen zetten. De natuur heeft namelijk laten zien wat er gebeurt! De kaarsrechte watergangen overstromen makkelijker bij hoge waterstanden en dijken ‘gaan lopen’ bij instabiele ondergrond. De laatste jaren is vooral opgevallen hoe weinig insecten er nog zijn waarbij de biodiversiteit in wankel evenwicht is gebracht. Valt deze de verkeerde kant op dan zijn wij mensen gedoemd te mislukken. Zonder insecten is er namelijk geen eten meer ons. Laten we deze duistere toekomst afwenden door eens heel goed naar al het beheer en onderhoud te kijken. Met onderstaande 4 tips maak je gemakkelijk een begin waarin de mensen de orde los kan laten en de natuur weer chaos mag zijn.

Tip 1: veiligheid voor alles!

Wij hebben de natuur naar onze hand gezet zodat wij ons veiliger voelen. Om te voorkomen dat er bomen op onze huizen vallen, we voldoende overzicht hebben op de weg en het water sneller naar de grote rivieren wegstroomt. Dit principe kunnen we dus niet zomaar loslaten en dat is ook niet de bedoeling. Door te beseffen dat deze vorm van veiligheid een schijnveiligheid levert, begin je het proces naar omdenken. Definieer veiligheid opnieuw en kijk waar je dit los kan laten. Een boom die omvalt in een natuurgebied heeft minder impact dan een boom in een woonwijk. Bermen hoeven niet volledig gemaaid te worden, alleen de eerste 1-1,5 meter vanaf de weg is voldoende om veiligheid te behouden. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden waar je veiligheid opnieuw kan definiëren.

Tip 2: zoek verloren hoekjes op

Iedere gemeente, iedere woonwijk en iedere straat heeft wel een verloren hoekje waar je de natuur gereguleerd los kan laten. Een berm van 5 meter of breder hoeft niet iedere x weken volledig gemaaid te worden voor de veiligheid. Hou een strook over waar de bloemen en grassen zich kunnen ontwikkelen. Niet iedere watergang hoeft kaarsrecht te zijn om het water sneller af te laten stromen. Er zijn genoeg natuurgebieden die water te kort hebben en ook landbouwpercelen die ieder jaar weer water nodig hebben. Laat deze watergangen zijn natuurlijke verloop terugvinden. Oude bomen zijn mooie oefenbomen voor spechten en ga zo maar door. Als je anders kijkt naar veiligheid (tip 1) zie je vanzelf deze verloren hoekjes.

 

Tip 3: maak het spannender!

Kinderen zijn van nature op zoek naar avontuur en willen lekker buiten spelen en ravotten. Door de verloren hoekjes anders in te richten willen zij dit gaan onderzoeken. Wat vinden ze in de rimboe in hun woonwijk? Je kan het als gemeente zelfs stimuleren door er een zoektocht van te maken. Nu gaan we met onze kin deren de natuur in om mooie bloemen, paddenstoelen of libellen te zoeken. En ja, dat wordt nu nog zoeken! Wat is er mooier om dit in je eigen woonwijk te ontdekken. Richt bijvoorbeeld de overtollige berm (zie tip 2) in met spannende paadjes (gedifferentieerd maaibeleid) die iedere keer weer anders liggen. Laat een oude, verrotte boom eens liggen zodat we weer kunnen zien hoe de natuur alles opruimt. Langs een watergang plas-dras realiseren om kikkervisjes en libellen te zien. Een gemeente hoeft het maar aan de kinderen te vragen en zij komen met 1001 ideeën voor hun eigen buurt.

Tip 4: pas je beheer en onderhoud aan

Op basis van de tips dien je wel rekening te houden met een gewijzigd groenbeheer. Praat eens met je huidige aannemer wat zijn ideeën zijn hierover. Mogelijk dat het je verbaast hoe zij hiertegen aan kijken. (Groen)beheerders zijn van nature natuurbeheerders, echter zij zijn door de jaren heen in een soort stramien gepropt om het werk te kunnen behouden. Hun opdrachtgevers zijn op de stoel van de beheerders gaan zitten en hebben bedacht hoe het beter kan. Is dat ook echt zo of kan je dit loslaten en het overlaten aan de experts? Heb jij het lef om zaken anders te regelen?

 

Wij zijn van mening dat het beheer en onderhoud anders ingericht kan en dient te worden om de biodiversiteit en het welzijn van de mens te verhogen. Hoe mooi zou het zijn als we niet massaal naar natuurgebieden hoeven om ons hoofd leeg te maken. Hoe mooi zou het zijn als we in ons eigen ‘natuurgebied’ in de wijk een mooie vlinder tegenkomen of een bijzonder vogeltje. Hoe mooi zou ons leven eruit kunnen zien als we de natuur weer los kunnen laten en het laten doen waar het goed in is.

 

Wij komen graag met je in gesprek hierover en denken graag mee in een andere vorm van beheer en onderhoud. Dit kan uiteraard in een persoonlijk gesprek en ook door hieronder een reactie achter te laten. Wij gaan dit proces samen in dus laten we elkaar wakker schudden en prikkelen!

Share This