Samenwerken doe je met een andere persoon dat kan je nooit alleen doen. Nou hoor ik je denken ja duh, maar toch zie ik heel vaak dat mensen alleen met zichzelf willen samenwerken. Dat ze dan een kloon van zichzelf zoeken of nodig hebben. Gelukkig zijn we nog niet zo ver in de techniek dat dat mogelijk is.

Ik zeg inderdaad ‘gelukkig’ want ik heb gemerkt dat een samenwerking met een andere persoon enorm waardevol is. Hij/zij kan je ook echt verder helpen in het proces waar jij in zit en samen kunnen jullie veel meer presteren dan alleen.

Al twee jaar lang heb ik een groep dames waar ik 1 keer in de maand mee samen kom om te sparren over onze bedrijven. Ook wel een mastermind groep genoemd. In deze groep is ieder verantwoordelijk voor haar eigen voortgang en inbreng. Maar samen zijn wij hier ook voor verantwoordelijk! Door deze verantwoordelijkheid te delen zijn onze bedrijfsresultaten enorm gegroeid. Dat had ik nooit alleen kunnen realiseren en daarvoor ben ik dan ook enorm dankbaar voor deze samenwerking.

Hieronder geef ik je 5 tips om een goede samenwerking te realiseren en te behouden.

Tip 1 Wees hulpvaardig

Het samen werken aan samenwerking is allereerst hulp behoevend. Als jij geen behoefte hebt aan samenwerking dan zal het niet werken. Zoals uit de naam blijkt; je moet er voor werken om te kunnen samenwerken.

Sta open voor de ideeën en tips van anderen en wees eerlijk naar elkaar. Kritiek is niet altijd negatief en ook niet de bedoeling bij samenwerking.

Tip 2 Het is geven en nemen

In samenwerking staat geven en nemen voorop. Je gelijk nemen of gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen. Het gaat niet om ‘gelijk’ krijgen maar om samen tot een goed resultaat te komen. Waar uiteraard beide partijen zich even goed bij voelen. Hoe meer je geeft, hoe meer je krijgt en hoe meer jij weer kan geven.

Tip 3 Goed luisteren

Een van de moeilijkste onderdelen van samenwerking is het luisteren naar elkaar. Niet alleen de ander horen, maar ook echt gehoord hebben. Op het moment dat je gedachten continue afdwalen op zoek naar het juiste antwoord terwijl de ander spreekt, is niet luisteren. Door te luisteren plaats je jezelf, op dat moment, onder de ander. Daarmee bedoel ik; dat jij de ander belangrijker vind dan je eigen gedachten.

Tip 4 Wees flexibel

In samenwerking komt flexibiliteit bij kijken. Je bent immers niet meer alleen en er dient rekening gehouden te worden met de ander. Met zijn/haar agenda, tijd, locatie, kennis, kunde, etc. Hoe flexibeler jij je op stelt hoe beter en hoe fijner de samenwerking is. Flexibiliteit heeft betrekking op alle contactmomenten voor, tijdens en na de uitvoering.

Tip 5 Maak afspraken

Als laatste wil ik het belang van afspraken maken benadrukken. Niet alleen het belang van een afspraak nakomen als wel als het belang van afspraken maken. Een afspraak is een verbinding tot het aangaan van een samenwerking en het elkaar op de hoogte houden van het proces. Een afspraak geeft ook ruimte tot het nadenken over het proces of de materie. Zodat je de volgende keer goed beslagen ten ijs komt.

Ik wens jou een goede en prettige samenwerking toe!

Wil je meer weten over het systeem wat ik hanteer bij projectteams? Laat dan nu een reactie achter in het reactieveld hieronder en vergeet niet om je aan te melden voor het gratis e-boek!

Alvast hartelijk dank voor je reactie!

Met vriendelijke groet,

Bianca van Rooij

PS: Wil je deze blog delen in je netwerk, zodat ook andere aannemers hiervan kunnen leren? Je kan dit heel gemakkelijk doen door op onderstaande knoppen te klikken. Bedankt alvast!

 

Share This